...

Течности за чистачки

Течност за чистачки – масовите висококачествени продукти са смес от денатуриран етилов алкохол и специални миещи вещества (емулгатори), смазочни компоненти, оцветители и ароматизатори.

Какво приложение имат течностите за чистачки?
Предназначени са за запълване на резервоарите към чистачките на автомобилите. Използват се за почистване на автомобилни стъкла. Благодарение на активните почистващи агенти, течностите за чистачки бързо и безпроблемно отстраняват всякакви замърсявания, намаляващи видимостта, като остатъци от насекоми, прах и други.

Причинява ли проблеми използването на вода като течност за чистачки?

Да, и проблемите се изразяват в  следното:

–       Водата няма възможността бързо и безпроблемно да се справи с органичните замърсители (мухи, пеперуди и други насекоми). Размазването им води до загуба на видимост.

–       Водата замръзва при 0°С, като този процес е съпроводен и с обемно разширение- спукване на резервоара за съхранение на течността.

–       В зависимост от съдържанието на минерали в състава си водата бива твърда (високо съдържание) и мека (ниско минерално съдържание). Високата твърдост на водата е предпоставка за образуването на отлагания по повърхностите (котлен камък) и това да доведе до запушвания.

Има ли „ментета” на пазара? 

Важно е да се отбележи, че всеки един продукт със съмнителен произход може да крие рискове. Всеизвестен факт е, че един от основните компоненти при производството на течностите за чистачки са алхолите. Най- подходящи са  етиловия и изопропилов алкохол. Недопустимо и много опасно е използването на метилов алкохол. При поглъщане на метанол последиците за организма са много тежки.  Първоначално се наблюдават главоболие, гадене, повръщане. Следват припадъци и загуба на зрение. Метиловият спирт е важна съставка на много търговски продукти, използвани в промишлеността, но е недопустимо използването му в продукти, при които може да се очаква контакт и въздействие върху човешкия организъм. При течността за почистване на стъкла изпаренията достигат до купето на автомобила и при продължително и дълго шофиране въздействието на метиловия алкохол се оказва опасно и вредно.
Има производители чиито продукти са с подозрителен произход, много приятен аромат, прикриващ вредната съставка и разбира се, много изгодна цена.

Какво представлява този метилов спирт?
Метилов спирт или метанол е безцветна отровна течност, която се получава при суха дестилация от дърво или чрез окисляване на метан. Метанолът е забранен за употреба в състава на течните битови химични препарати с Наредба №35 от 1 септември 1995 г. на здравното министерство.

Защо наблюдаваме проблеми с лаковото покритие и перата на чистачките?
Това се дължи на несъвместимости и агресивност на компонентите в течността за чистачки с гумения материал, от който е изработена чистачката и автомобилния лак.

Съвместимост с водата?

Още един често подминаван тест е съвместимостта с вода. Колкото и странно да звучи често се случва използваните компоненти  да са несъвместими с различна по твърдост вода. След смесване с вода в казанчето се образуват неразтворими вещества. Те са утаяват или плуват по повърхността и след  време запушват дюзите и става невъзможно пръскането и почистването на стъклото.

Какви видове течности има според сезона?
Да. Различаваме зимна и лятна течност за чистачки. Също така течността може да бъде концентрат, който се разрежда в определено съотношение и готова за употреба течност за чистачки.

ПРЕДИ ЗАРЕЖДАНЕ трябва да сме сигурни, че използваме правилната за сезона течност. Също така недопустимо е да използваме в този резервоар течност, различна от предвидените (например антифриз, защото не замръзва).

Ето и няколко въпроса относно приложението.

Правилно ли е да използваме лятна течност през зимата?
Не! Няма нискотемпературни свойства – опасност от замръзване.

Разумно ли е да употребяваме зимна течност през лятото?
Не! Причината е минимално съдържание на добавка за органични замърсители, с оглед липсата на насекоми през зимния сезон.

Използване само на вода през летния сезон и есента?
Използването само на вода при положителни температури е едно опасно евтино решение, което крие рискове от:
– Образуване на котлен камък;
– Недобро миещо действие;
– Запушвания.

Значение на цвета на тази течност?
Цветът не определя качествени показатели или сезонно предназначение. Цветът е търговски индикатор, както и оцветител различаващ този продукт от водата.

Концентрация на този продукт?
Продуктите могат да се намерят готови за употреба – по-удобно за зимния сезон, както и концентрат. За оптимална работа е добре да се спазват препоръките на производителя на продукта, посочен на опаковката.

Изводи

За да превърнете шофирането в удоволствие нашия съвет и препоръка е да използвате течности за почистване на стъкла произведени от фирми, които са доказали качеството на продуктите си през годините, на етикетите им са записани точния състав и указания за разреждане. Независимо от това, че този продукт само се долива, и разходът може да ви се вижда излишен, поддържането на правилната концентрация с воден разтвор, както и доброто състояние на стъклоизмиващите устройства – дюзи, разпръсквачи и пера на чистачките, гарантират добрата видимост при пътуване и са съществен фактор за безопасността на пътя.

Вижте предлаганите в нашия онлайн магазин течности за чистачки

Call Now Button Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.