...

Кога се сменя въздушен филтър?

Смяна на въздушен филтърЗа да работи безпроблемно двигателя, трябва да се гарантира, че нужните му експлоатационни течности като въздух, масло и гориво, ще бъдат абсолютно чисти от замърсявания. Без ефективна филтрационна система, двигателят е обречен на кратък живот. Замърсяванията от въздуха, маслото или горивото могат да предизвикат повреда в цилиндрите, буталата, инжекторите, клапаните и в редица други елементи от двигателя и да доведат дори до неговото блокиране. Основният елемент на филтрационната система е заменяемият филтър, който отстранява частиците от замърсяванията от експлоатационни течности, като едновременно създава възможно най-малко съпротивление за тяхното протичане.

Въздушен филтър – Дори да ни се струва чист, в заобикалящият ни въздух се съдържат многобройни частици прах, прашец, спори на растения и др., които се засмукват от автомобила. Най-замърсен е въздухът на 0.5 метра над пътната настилка. Двигателите с вътрешно горене по време на работа поемат огромно количество въздух. За изгарянето на 1 литър гориво са необходими 10 000 дм3 атмосферен въздух, който в зависимост от климата и атмосферните условия може да съдържа различни замърсители. Те могат да предизвикат повреда в двигателя и да съкратят неговия живот. Въздушните филтри, се монтират  в системата доставяща въздух за да спрат замърсителите, намиращи се в него.

Смяната на въздушният филтър е наложителна, но често пренебрегвана от много собственици на автомобили. Имайте в предвид, че въздухът в България е много запрашен, особено след зимните месеци и изсипаните тонове “луга”(пясък и сол) по пътищата. Наложително е смяната на въздушният филтър да се извършва поне при всяка смяна на маслото или на около 10 000км.

Когато закупувате въздушен филтър не се доверявайте на най-евтините решения. Един от най-важните признаци, по които да познаете добър филтър е качеството на поставяне на филтриращите щори (честота и стъпка на поставянето им). Работоспособността на филтрите зависи, в голяма степен и от това, колко плътно филтърът влиза във филтърната кутия.

 

Филтрите предлагани от нас може да намерите ТУК

Call Now Button Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.