...

Промяна на цвета на антифриза и полезни съвети

В повечето случаи по време на работа на автомобила охлаждащата течност може да промени цвета си на кафяв, което се дължи на ръжда и утайки върху елементите на охладителната система. Обикновено се причинява от използване на вода като експлоатационна течност или прилагане на антифриз с ниско качество.

С помощта на антикорозионни, стабилизиращи или миещи добавки сменената охлаждаща течност започва да почиства системата, което също може да причини промяна на цвета. Ако антифризът стане жълт или избледнява, това може да означава пълна повреда на охлаждащата течност или прегряване на двигателя.

Има определена стабилност в температурата на антифриза и той променя цвета си според времето на работа при определена температура, показваща интензивността на изгаряне на двигателя.

В зависимост от състоянието на охладителната система и количеството на утайките и ръждата в охладителната риза има определено време за смяна на цвета на антифриза. Ако двигателят има много различни замърсявания, обезцветяването ще настъпи много бързо.

За да избегнете подобни проблеми, се препоръчва да промиете охладителната система, преди да смените антифриза.

Охлаждащата течност на двигателя е също толкова важна , колкото и двигателното масло.

Той предпазва двигателя от прегряване и изисква периодична смяна, тъй като може да загуби свойствата си с времето.

Охлаждащата течност е смес от антифриз и вода, но самата смес често се нарича антифриз. Има и антифриз, но ако не се задълбочите в нюансите, това също е антифриз.

Антифризите нямат единна класификация. Държавите използват различни маркировки, автомобилните производители посочват различни допустими отклонения, а производителите на антифриз използват различен набор от добавки и оцветители.

Как работи антифризът в охладителната система

Когато двигателят с вътрешно горене работи, се генерира много топлина. Ако не охладите двигателя, той ще прегрее и частите му ще започнат да се развалят. За да не се случва това, автомобилите разполагат с охладителна система.

В сравнение с човешкото тяло, антифризът е кръвта на охладителната система. Той циркулира в затворена верига и пренася топлината от двигателя към радиатора, където антифризът се охлажда и се връща отново в двигателя. Охлаждащата течност циркулира през системата под действието на водна помпа.

Докато антифриза достигне работна температура минава в малък кръг – само през двигателя и парното. Това е необходимо за по-бързото загряване на двигателя. Веднага след като достигне работна температура, термостатът се отваря и охлаждащата течност започва да циркулира в голям кръг – включително през радиатора.

Антифризът се охлажда в клетките на радиатора поради настъпващия въздушен поток. Ако този поток не е достатъчен за охлаждане, вентилаторът се включва. При нагряване охлаждащата течност се разширява, излишъкът й се изхвърля в разширителния резервоар.

Какво е антифриз, от какво се състои и какви свойства има

В миналото водата е била използвана като охладител. Но тя има недостатъци:

  1. Водата се разширява, когато кипи и се превръща в лед, когато замръзне. В първия случай линията може да се спука, когато двигателят работи, във втория случай, когато колата е на студено.
  2. Температурен диапазон — от 0 до +100 °C. Вероятността водата да замръзне или да заври е много голяма.
  3. Водата допринася за корозията: алуминият се окислява, желязото ръждясва, гумата загаря и се срутва.

Поради това антифризът започна да се използва за охладителната система – специална техническа течност, която охлажда двигателя с вътрешно горене и предотвратява прегряване. Тъй като автомобилите се експлоатират при всякакви климатични условия, тази течност не трябва да замръзва през зимата и да кипи през лятото.

Антифризите съдържат и различни добавки, чиято основна задача е да предотвратят разпространението на корозия в охладителната система на автомобила. Поради корозивността на етиленгликола и пропиленгликола, тръбите, радиаторът, термостатът, помпата и други части на охладителната система започват да се разрушават по-бързо, отколкото просто във водата. Следователно антифризите трябва да съдържат добавки – инхибитори на корозията.

Към антифризите се добавят и други добавки в зависимост от необходимите свойства и оцветител.

Точката на замръзване на етиленгликола в неговата чиста форма е приблизително -12 °C. Но ако го смесите с дестилирана вода в определена пропорция, тогава точката на замръзване може да падне до -72 ° C. Оптималното съдържание на етиленгликол за тази температура в този състав е 67%. Но най-често, за да се получи антифриз, етиленгликолът се смесва с вода в равни пропорции. Точката на замръзване на такъв състав е около -36 ° C.

Трябва да се има предвид, че антифризът не замръзва като вода и не образува нито един блок лед. Появяват се отделни кристали, така че не се увеличава в обем и не разрушава охладителната система.

Точката на кипене на антифриза при атмосферно налягане е приблизително +105 °C. Много двигатели с турбокомпресор могат да се загреят до тази температура – това е абсолютно нормална ситуация. За да се предотврати кипенето на антифриза, в охладителната система се създава налягане от 1-2 атмосфери. При това налягане антифризът кипи при температура от + 125 … + 150 ° C.

Точката на кипене на антифриза също зависи от съотношението на етилен гликол към вода. Например при 40% етиленгликол антифризът ще кипи при +105 °C, а  при 60%  при +110 °C. Работната температура на антифриза по всяко време на годината в работеща охладителна система варира от +85 до +100 ° C.

Кавитацията е процес на образуване на микромехурчета в течности и тяхното свиване. При срутване се освобождава енергия и възниква микрохидравличен удар, подобен на ударна вълна във въздуха. Кавитацията засяга главно мощни дизелови двигатели с малки цилиндри и високо съотношение на компресия.

Мехурчетата в охлаждащата течност се образуват поради високочестотни вибрации по стените на цилиндъра. С течение на времето, поради кавитация, външните стени на цилиндрите се повреждат – върху тях се образуват дупки. Чрез тях охлаждащата течност може да влезе в цилиндрите. За борба с кавитацията и защита на стените на цилиндрите към антифриза се добавят специални химически добавки.

Така че кавитацията в антифриза засяга метала, разрушавайки стените на цилиндъра. Снимка: High Simple /Shutterstock
Така че кавитацията в антифриза засяга метала, разрушавайки стените на цилиндъра. Снимка: High Simple / Shutterstock

Образуването на пяна обикновено се свързва с антифриз с лошо качество или неизправности в охладителната система. Пяната може да се види, ако отворите люка на разширителния съд. Ако в охладителната система се налее антифриз, който не отговаря на препоръките на производителя, или се смесят различни видове, може да се образува пяна.

Пяна се образува и при нарушаване на херметичността на гарнитурата на цилиндровия блок и там влиза въздух. Това е сериозен проблем и трябва да бъде решен възможно най-скоро. Антифризът не трябва да се пени, когато циркулира в охладителната система. За да направите това, към антифриза се добавят специални добавки.

въздействие върху гумата. Охладителната система на автомобила се състои не само от метали, като чугун или алуминий. Свързващите тръби, уплътнителните гумени ленти, разширителните резервоари са изработени от пластмаса и гума. Антифризът трябва да има такива свойства, че да предпазва гумата от изсъхване и напукване, в противен случай ще се образува теч. Освен това, когато каучуковите частици попаднат в антифриза, те запушват охладителната система и влошават топлообмена.

Какви са видовете антифриз

Етилен гликол  – базиран на най-простия поливалентен алкохол етилен гликол. Когато се пречисти, това е безцветна маслена течност без мирис. При поглъщане предизвиква необратими процеси и дори смърт.

пропиленгликол. Модерна форма на антифриз, която замени отровния етилен гликол по екологични причини. Съдържа до 20% глицерин, който повишава вискозитета и намалява ефективността на топлообмена. В допълнение към екологичността, антифризът с пропиленгликол няма предимства пред етиленгликола. Пакетът добавки за тези антифризи е един и същ.

Според добавките има четири основни вида антифриз.

Неорганични  – силикатни, с неорганични инхибитори. Като антикорозионни добавки към етиленгликоловите антифризи се използват неорганични вещества, най-често силикати. Има също фосфати, борати, нитрити, амини, нитрати и техните различни комбинации.

Органични  – карбоксилатни, с органични инхибитори. Органичните карбоксилни киселини се използват като антикорозионни добавки за етиленгликолови антифризи. Такива добавки се наричат ​​още карбоксилатни добавки с органични инхибитори.

Хибрид. Добавките за инхибитори на корозията в тези антифризи са смес от органични и неорганични вещества. Тоест, това са етиленгликолови антифризи със силикатни и карбоксилатни добавки.

Лобрид. Такива антифризи използват минерални добавки, най-често силициеви съединения. Това осигурява по-висока точка на кипене – до +135 °C – и по-дълъг експлоатационен живот.

Какво означава цветът на антифриза?

Първоначално етиленгликолът е безцветна течност. Цветът на антифриза се придава от различни багрила и няма единен стандарт. Митът, че охлаждащата течност може да бъде избрана и добавена към охладителната система, като се фокусира само върху цвета, се появи преди много време. В съветско време имаше само две опции за антифриз: син за температури до -40 ° C и червен – до -65 ° C. Сега, когато пазарът е пълен с производители, етикети и добавки, не можете да се фокусирате само върху цвета.

Друг мит твърди, че цветът директно показва живота на охлаждащата течност. Например червеното е на пет години, жълтото е на три години, а синьото е на две години. Но не е.

Антифризът се боядисва в различни цветове по няколко причини:

  1. Трудно е да объркате цветна течност с вода или алкохол: неестественият ярък цвят очевидно е нещо химическо.
  2. Удобно е да погледнете нивото на антифриз в разширителния резервоар.
  3. По-лесно е да откриете теч в охладителната система.
  4. По-лесно е да разберете, че антифризът е изработил своя ресурс. Ако е станал мътен, потъмнял, някога яркият цвят е станал блед – време е да смените антифриза.

Възможността за смесване на различни цветове зависи от това колко съвместим е антифризът в състава. Ако те са идентични, но различните производители са използвали различни багрила, тогава те могат да бъдат смесени. На практика е много трудно да се изберат антифризи, които са абсолютно идентични по химичен състав. Дори и да успее, най-вероятно това ще бъдат охлаждащи течности от една и съща марка и един производител.

Класификация на антифриза Volkswagen

Сред всички национални стандарти и класификации най-широко се използва вътрешната класификация на антифризите от концерна Volkswagen. Използват антифризи G11, G12, G12+, G12++ и G13.

G11  е силикатен етилен гликол антифриз, който образува защитен филм върху стените на охладителната система на автомобила. Този филм влошава преноса на топлина и работата на системата. Ако антифризът не бъде заменен навреме, защитният филм ще се срути и неговите частици ще запушат охладителната система. G11 е по-лесен за производство и следователно по-евтин от G12 и G13.

G12  е етиленгликолов антифриз, който съдържа карбоксилатни добавки. Те не създават непрекъснат филм върху стените на системата, но защитават само в онези места, където е започнала корозия. Поради това преносът на топлина в системата е по-добър, отколкото при G11. Този антифриз не предотвратява образуването на корозия, но се бори с вече започналите огнища. Срокът на експлоатация на антифриз G12 е по-дълъг от този на G11.

G12+ и G12++  са антифризи с етилен гликол с комбинация от добавки G11 и G12, тоест съдържат както силикатни, така и карбоксилатни добавки.

G13  – антифриз на базата на пропилей гликол. Счита се за екологично чист и не толкова вреден като антифриза с етилен гликол. Но енергийната му ефективност е по-ниска поради добавянето на глицерин.

Какъв антифриз да налея

За да разберете кой антифриз трябва да се налива в конкретна кола, по-добре е да се обърнете към ръководството за употреба. Автомобилният производител познава материалите, от които е изградена охладителната система на автомобила, и препоръчва най-подходящия антифриз.

За съжаление, поради разликите в националните стандарти, ръководствата за превозни средства понякога изброяват объркващи допуски. Например стандартът BS 6580 е разпространен в Обединеното кралство, JIS K 2234 в Япония, KSM 2142 в Южна Корея, SAE J1034 и  ASTM D 3306 в САЩ и GOST 28084-89 в Русия .

Ако стандартите не ви помогнаха да изберете антифриз, можете да се съсредоточите върху неговия тип, в зависимост от състава на добавките. Антифризите, които най-често се използват от автомобилните производители Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, са съкратено SOAT (silicate organic acid technology), за Toyota, Kia и Hyundai – PHOAT (phosphate organic acid technology), за Mersedes, Volvo, Porsche – SBOAT (технология за силикатна и боратна органична киселина), Chrysler и Ford имат SNBOAT (технология за силикат-нитрит-боратна органична киселина).

Възможни означения за различни видове антифриз

Неорганичен силикат Традиционни или конвенционални охлаждащи течности
IAT (технология с неорганични киселини)
G11
Органичен карбоксилат Карбоксилатни охладители
OAT (технология на органичните киселини)
G12
Хибрид Хибридни охлаждащи течности
HOAT (технология на хибридна органична киселина)
G12+
Лобрид Lobrid охлаждащи течности
SiOAT (технология с органични киселини с подобрен силиций)
G12++, G13

Кога и колко често да сменяте антифриза

Честотата на подмяна на антифриз зависи от неговата марка. Например G11 се препоръчва да се сменя веднъж на година или две. Антифризите на марката G12 се сменят на всеки три до пет години. Срокът на експлоатация на лобридните антифризи с минерални добавки може да достигне 10 години и 250 000 километра – това всъщност е целият живот на автомобила.

Често антифризът се сменя частично: например при смяна на помпа за охлаждаща течност. Ако го премахнете, значително количество антифриз ще се разлее и ще се замърси, защото ще тече по външната страна на двигателя.

Ръководството за експлоатация на автомобила показва интервала за смяна на охлаждащата течност. Ако антифризът е променил цвета си, появили са се ръждиви нюанси, станал е мътен или разпенен, тогава той трябва да бъде сменен, независимо от експлоатационния живот и пробега.

Изборът на антифриз зависи ли от марката на автомобила?

Ако има едни и същи икони на кутия с антифриз и на решетката на радиатора на автомобил, това изобщо не означава, че такъв антифриз може да се налива в охладителната система. Производителят на автомобили може да има широка гама от модели с различни типове двигатели, за които е осигурена определена марка охлаждаща течност.

Изборът на антифриз зависи от конкретния модел автомобил, годината на производство и препоръките на производителя в ръководството за експлоатация. Понякога и това не е достатъчно. Например, ръководството за автомобила Hyundai Creta неясно посочва, че охлаждащата течност на основата на етиленгликол за алуминиеви радиатори е приемлива като антифриз.

Call Now Button Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.