...

8 съвета за шофиране при дъжд

8 съвета за шофиране при дъждДъждът не спира. Може би на всички ни омръзна да гледаме небето, прогнозата за времето и пак небето и да си казваме: „Ох, кога ще спре най-сетне?!“ Всеки ден ни заливат порои. Ако не са поройни, страховити дъждове, които запушват канали, наводняват улици, къщи, квартали и заливат населени места, то са ситни и напоителни дъждове, които ако не друго мокрят всичко.

Когато завали обаче всички знаем, че трябва да сме внимателни на пътя. Мокрото време не само затруднява движението по пътищата, образува километрични задръствания и изнервя шофьорите, но и често е предпоставка за катастрофи и други пътни произшествия.

Всеки шофьор знае какво трябва да прави с автомобила си и как да шофира в мокро време, но все пак нека припомним няколко съвета и правила.
1. Най-важното и просто правило, което обаче често се пренебрегва, е да намалим скоростта. Помнете, че при мокър асфалт спирачният път е по-дълъг, особено ако и гумите ви не са хубави.

2. Старайте се да карате в средната лента, тъй като водата винаги се трупа в краищата на платното.

3. Не забравяйте да спазвате безопасно разстояние от автомобилите пред вас.

4. Ако достигнете залята с вода част от пътя не преминавайте просто така. Спрете и проверете дали водата се движи. Ако се движи и не виждате дъното, не преминавайте, тъй като само 20-30 см. бързо течаща вода са способни да преместят колата.

5. Използвайте къси светлини и странични фарове. Това помага на останалите шофьори, които ви виждат по-лесно.

6. Подхлъзването на автомобила на мокра повърхност е доста вероятно. С повишено внимание трябва да се отнасяте и към паветата (особено жълтите в центъра на София). За да намалите опасността от занасяне, намалявайте плавно преди завоя и с леки движения на волана вземете самия завой. Ако все пак колата се подхлъзне, не се паникьосвайте, отпуснете педала на газта и завъртете волана в посоката, в която искате да се насочи предницата на колата.

7. Дръжте под ръка кърпички, за да почиствате предното стъкло, ако се изпоти.

8. Дръжте и двете си ръце на кормилото, защото може да се случи да попаднете в дупка пълна с вода и тогава здравият захват ще ви спаси да не кривнете от пътя.

За безопасно шофиране, разгледайте нашите предложения за Автокозметика

Източник:fakti.bg

Call Now Button Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.